INGEN VENTETID
Kontakt mig uforpligtende - gerne nu.
Tlf.: 23 25 86 57 eller mail:   Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.
Søg afklaring, bliv lettet og glad - jo før jo bedre.

 

Samtale eller dialog i parforholdet


Samtalens og dialogens forskellige væsen

Det er forskel på samtalens væsen og dialogens væsen. Dialog er mere end blot en samtale.
Samtale fokuserer på emnet, og samtalens centrum er det emne, man taler om, f. eks. om forskellige bilmodeller eller nyt modetøj. Emnet er vigtigst.
Dialog (græsk: gennem ord) handler om den hensigt, man har med at "tale gennem ord". I dialogen søger man intentionen, under ordene. Hensigten er vigtigst.

 

Virkeligheden sker i øjeblikket

Sagt på en anden måde, så søger man virkeligheden gennem dialogen. Det ståsted og den holdning, man har, er kun midlertidig virkelig og et brudstykke, som man uvægerligt vil blive flyttet fra, hvis man begiver sig ærligt og åbent ind i dialogen. Altså ærligt søger den andens ærlige hensigt. Virkeligheden kan ikke indfanges og beskrives som noget stationært, men den sker i mødet. F.eks. er det svært at beskrive sig selv, fordi man som menneske først bliver til og kommer til syne i samspil med andre. Sådan er det også med virkeligheden - at den først bliver til i samspil med andre.

 

Alle i familien lider

Lever man ikke ud fra den forståelse, at virkeligheden forandrer sig – jeg forandrer mig, du forandrer dig, núet forandrer sig - ja, så skabes der vanskeligheder i samværet imellem mennesker.

Det er karakteristisk, at mennesker, jeg møder i min praksis, er blevet meget sårede og fastlåste efter virkningen af ”samtalen om ting og hændelser”. Man oplever parlivet som to paralle liv. Man oplever savn og mærker tomhed. Man oplever sig ikke set, mødt, hørt og oplevet på intensionen bag sine ord. Man bliver alene, når man ikke bliver mødt med interesse for den baggrund, man har for en given udtalelse eller holdning. Det skaber frustration og vrede. Og der opstår uvilje og afstand i parforholdet, i arbejdsforholdet, i venskabet o.s.v. En ikke villet ond og destruktiv proces er godt i gang. Alle i familien lider.

 

 

Parterapi via dialog skaber forandringsvillighed

Det er bl.a. i sådanne situationer, at ovenstående forståelse af forskellen mellem samtale/diskussion og dialog kan hjælpe. I terapien får parterne hjælp til at lære at lytte, blive lyttet til, se bag om sine egne og den andens væremåde, holdninger, længsler og udtalelser. Ved at lære at vise og være oprigtigt interesseret i den andens intentioner "bag ordene" skabes en ny virkelighed, eller en ny bevidsthed, kan man også sige. På denne bevidste baggrund kan parret vælge de forandringer, de har brug for i deres parforhold.

Parterne vokser, bliver tydelige for sig selv og hinanden trods svære oplevelser og omstændigheder. Meget i forholdet ændrer sig til det bedre. Mennesker bliver samarbejds- og forandringsvillige, når man, gennem dialog, giver sig selv fri til at være den, jeg er, og andre fri til at være dem, de er. Det skaber gensidighed, respekt, afklaring, lettelse og glæde. Gennem dialogen bliver vi hinandens udviklingsmulighed.

 

Digt

Læs lige dette digt. Jeg ved ikke, hvor jeg har det fra, men det er meget præcist og livfyldt.

At deltage aktivt og lytte til andre
At åbne sig selv og lade sjælen vandre.
At grine og græde og få brug for en hånd.
At bruge hinanden og skabe et bånd. 

At komme som fremmedog gå som en ven.
At famle i blinde og finde vejen igen.
At satse på fremtiden og hjælpe på vej.
At tro på sig selv og på dig og på mig……..
(Ukendt)


TNJ Psykoterapi & Parterapi, Haderslevvej 51, 6070 Christiansfeld.
Konsultation efter aftale, anonymitet, spørgsmål eller tidsbestilling.
Ring direkte nr. 23 25 86 57 eller mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Thorkild N. Jørgensen

Thorkild N. Jørgensen

25 års erfaring som psykoterapeut og parterapeut

Konsultation efter aftale

Ingen tlf. tid
ring eller mail nu
+45 23 25 86 57
tnj@livifokus.dk
Kontaktformular