Vrede - nødværge eller hævn

 

Den sunde vrede er selvforsvar

 

Når man bliver udsat for tvang og ydmygelse, er det naturligt at reagere med vrede. Aggressiviteten/vreden indgår i vor udrustning, for at vi skal kunne beskytte vor integritet og vort revir. Vreden er et selvforsvar og en nødvendig forudsætning for et selvstændigt liv.

At være vred er ikke at være ond. Bemærk det. Det er ikke ondt at råbe: ”Hold op! Ti stille! Gå din vej! Lad mig være i fred!” Det er nødværge.

Hvis man ikke bliver hørt, når man taler roligt og venligt, hæver man røsten. Hvis man stadig ikke bliver hørt, begynder man at råbe - eller man tier og opgiver retten til sit eget liv.

 

Den sunde vrede står i livets tjeneste

 

Vreden står i livets tjeneste, så længe den forsvarer ens egen og andres integritet. Vreden bliver først skadelig, når den går ud og slår ned på andre for at terrorisere og hævne.

Vigtigt, vigtigt ..........

Den sunde vrede vil ikke nogen noget ondt,
men kræver retten til sit eget liv.

 

Vrede - protest 

Den vrede fortæller om sig selv og protesterer over manglende kontakt

Vrede er også en protest mod manglende kontakt og tillid i et forhold. Når man bliver vred,fortæller man altid mest (ca. 90%) om sig selv. Det er meget hjælpsomt at vide, at når din partner kritiserer dig, er det ikke nødvendigvis, fordi du har gjort noget forkert. Det hænger sandsynligvis meget sammen med, at han/hun mangler kontakt og interesse fra dig. Det er den manglende kontakt, han/hun reagerer på. Og han/hun har brug for at blive set og mødt med respekt og anerkendelse, ikke nødvendigvis med enighed.

 

Den usunde vrede skaber hævnlyst og forladthed

Hvis man f.eks. oplever sig overset eller bliver talt henover, bliver mange kritiske, hævnlystne og vrede i deres adfærd - eller bliver indelukkede, opgivende og triste. Mange reagerer med usund vrede, når de ikke bliver mødt med interesse og opmærksomhed eller bliver kritiseret. Man oplever sig såret. Nogle gange også som forkert. Det er voldsomt og slidsomt at leve i et sådant forhold. Man reagerer desværre ofte selv med usund vrede som enten vendes udad eller indad. Begge vil herefter opleve sig forladte. Afmagten, hævnlysten og håbløsheden breder sig.

Parterapi eller individuelterapi er meget hjælpsom i sådanne forhold. Gennem terapien læres en dialogform, som skaber respekt for forskelligheder og mulighed for reelt at blive set, mødt og oplevet sådan, som man ER. 

Dét  forløser, vreden ophører, og energien bruges på en bedre, sundere og mere konstruktiv måde.

 

Læring

Den, der kritiserer, taler oftest om sig selv, sin sårbarhed og sine længsler efter kontakt. Den anden skal holde fast i, at han/hun ikke nødvendigvis er under anklage, men får informationer fra vedkommende om hans/hendes uudtalte behov, sårbarhed og længsler. Denne viden skaber overskud til at lytte til det, som partneren reelt indeholder og har besvær med at udtrykke.

 

Som psykoterapeut eller parterapeut

Som psykoterapeut eller parterapeut medvirker jeg til, at du/I oplever respekt, ærlighed og tryghed i terapien og til, at du/I mærker interesse, forståelse, anerkendelse og kontakt imellem jer. Energien i den kritiske vredes protest bliver gennem dialog omsat til konstruktiv, oprigtig interesse og opmærksomhed mellem jer. Det længes de fleste efter, og man vokser, når det sker. Man bliver mere positiv, opmærksom, interesseret og gensidig i parforholdet.

 

I parterapi og individuel psykoterapi hos mig

får man hjælp og indsigt til at blive bevidst om dette ofte fastlåste handlemønster, og man får hjælp til at udvikle andre langt mere hensigtsmæssige handlemuligheder. Dette sker via dialog og gensidighed i terapien. Virkningen er, at I begge vil opleve jer både set, mødt og elsket. Det er helende og nærende for sjælen, parforholdet og alle andre forhold i livet.


TNJ Psykoterapi & Parterapi, Haderslevvej 51, 6070 Christiansfeld.
Konsultation efter aftale, anonymitet, spørgsmål eller tidsbestilling.
Ring direkte nr. 23 25 86 57 eller mail: Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.Denne email adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.


Thorkild N. Jørgensen

Thorkild N. Jørgensen

25 års erfaring som psykoterapeut og parterapeut

Konsultation efter aftale

Ingen tlf. tid
ring eller mail nu
+45 23 25 86 57
tnj@livifokus.dk
Kontaktformular